Taidon ja tuurin yhdistelmä

poker

Suomalaisillekin mukavasti maistuvalla pokerilla on pidempi historia, kuin moni edes tietää. Miten tuntemamme videopokeri on syntynyt ja miksi se on kietonut kiinnostuksemme niin tiukasti ympärilleen, että se on edelleen yksi suosituimmista kasinopeleistä?

Pokeria ja pientä purtavaa

Videopokerin esi-isä kehitettiin vuonna 1891 Brooklynissa, jossa Sittman & Pitt kehittivät ensimmäisen pelikorteilla pelattavan laitteen. Toki kyseessä oli hieman erilainen pelilaite, kuin joihin olemme nyttemmin tottuneet, sillä laite muistutti ehkä enemmänkin kassakonetta, kuin pokeriautomaattia.

Pokeria ei varsinaisesti pelattu palkintojen toivossa, sillä tuolloin oli teknisesti mahdotonta rakentaa koneisiin mekanismeja, joilla pystyttäisiin maksamaan suuria kolikkosummia pelaajille. Niinpä palkinnot vaihtelivat paljonkin, etenkin laitteen sijainnista riippuen. Savukkeet, virvokkeet ja pienet purtavat olivat yleisiä voittopalkintoja.

Teknologian kehittyessä 70-luvulla kehiteltiin ensimmäiset tuntemamme kaltaiset tietokoneohjelmoidut videopokerit. Videopokerit yleistyivät ja kehittyivät huimaa vauhtia. Yksi ensimmäisistä pokeriautomaattien kehittäjistä on Dale Electronics, joka julkaisi vuonna 1970 pelin nimeltä Pokermatic.

Suomessa ensimmäinen videopokeri oli Pokeri M86 , joka ilmestyi vuonna 1986. Tästä alkoi Suomessa edelleenkin vallitseva pokerivillitys.

Harjoitus tekee mestarin

On todennäköistä, että videopokerin suosio nojaa vähintäänkin osittain siihen, että pelaaja saa pelata vapaasti omaan tyyliinsä. Pelissä on tilaa pelaajan omalle strategialle, toisin kuin esimerkiksi perinteisissä hedelmäpeleissä, joissa pelaaja kykenee vaikuttamaan vain voittolinjojen valintaan.

Pokerin pelisäännöt ovat suhteellisen yksinkertaiset: pelaaja saa jokaisen pelikierroksen alussa viisi korttia, joista valitaan itselle suotuisimmat. Tämän jälkeen pelikone jakaa pelaajalle kortit pois heitettyjen tilalle, ja voitto rapsahtaa ruudulle välittömästi, mikäli pelaaja on onnistunut haalimaan itselleen voittoon oikeuttavan pokerikäden. Mitä harvinaisemman pokerikäden pelaaja onnistuu saamaan, sitä isommista voitoista on kyse. Voitot maksetaan voittotaulukoiden mukaisesti ja sen voi myös halutessaan tuplata.

Videopokerin säännöt perustuvat perinteiseen pokeriin ja suurimmat erot löytyvät käsien määrästä, voittojen suuruuksista sekä jokereiden määrästä. Pokeriammattilainen Aki Pyysingin listaamat 10 käskyä auttavat hyvään alkuun!

Vaikka videopokereiden säännöt vaihtelevat, perussäännöt on suhteellisen helppo oppia. Sääntöjen opettelemiseen ja strategian luomiseen kannattaa käyttää hieman aikaa, jotta voittomahdollisuudet paranevat ja pelin pelaaminen on mahdollisimman mielekästä.